Banda kinesiologica pentru tenismeni

cotul-tenismenului

Banda kinesiologica este un accesoriu care este utilizat pe scara larga de catre cei care practica diverse sporturi sau antrenamente. Fie ca este vorba de antrenamentele la sala, la piscina sau in confortul propriului camin, benzile ii pot ajuta pe sportivii care au diverse dureri musculare sau articulare.

O zona sensibila pentru cei care practica sportul: cotul

Una dintre cele mai solicitate zone din corp este articulatia cotului. Indiferent de sportul care este practicat, de exercitiul efectuat, cotul este o zona care este des utilizata si solicitata. Epicondilita laterala, cunoscuta si sub denumirea de „cotul tenismenului” este o afectiune dureroasa care apare in regiunea cotului, fiind cauzata de suprasolicitare.

Practic, reprezinta o inflamatie a tendoanelor care se afla in zona posterioara a antebratului. Este o leziune care este resimtita ca o durere, dar si ca o inflamare a cotului in partea exterioara.

Cel care sufera de „cotul tenismenului” poate resimti, pe langa durere, si o senzatie de arsura la acest nivel. De asemenea, persoana afectata intampina dificultati atunci cand vrea sa stranga pumnul. Simptomele se pot agrava in momentul in care se realizeaza anumite miscari cum ar fi, de exemplu, mentinerea unei rachete in mana sau rasucirea mainii. Aceasta afectiune poate reprezenta o provocare pentru sportivul care se pregateste pentru o competitie sportiva, care nu are timp pentru odihna sau recuperare.

tenis

De ce banda kinesiologica pentru cot?

Atletii care sufera de durere din cauza faptului ca isi folosesc foarte mult articulatia cotului pot apela la banda kinesiologica. Kinetoterapia este cea care va poate ajuta sa scapati de aceasta afectiune, si asta doar plin aplicarea acestor benzi colorate. Din cauza suprasolicitarii, a antrenamentului care poate dura chiar si cateva ore pe zi, articulatia cotului poate suferi anumite leziuni si se uzeaza in timp. Banda kinesiologica poate oferi mai multa stabilitate in aceasta zona. Pe langa reducerea durerii, banda are rolul de a amplifica legatura dintre minte si „membrul-problema”.

Unii specialisti sustin faptul ca durerea care este resimtita poate lasa anumite „urme” in circuitele cerebrale si asta ar putea duce la o utilizare improprie a bratului. Aici intervine banda kinesiologica care produce o crestere a capacitatii de a misca bratul corespunzator.

Ce pasi trebuie urmati pentru protejarea cotului cu banda kinesiologica?

Pentru inceput, un sportiv isi va intinde bratul paralel cu podeaua si orintata spre aceasta. Este necesar sa creeze o tensiune la nivelul muschilor extensori. Prima bucata de banda pe care un atlet o va folosi trebuie aplicata de la antebratul median pana la zona de mijloc a tricepsului. Apoi, marginile benzii se vor taia in forma ovala, pentru a nu se lipi de haine. Banda trebuie bine aplicata si lipita de piele. Este necesar sa se traga usor de ea, pentru a fi siguri ca va avea efectul scontat. Dupa aplicare, trebuie frecata bine pentru a incalzi adezivul si a ajuta banda sa se lipeasca foarte bine de piele.

Cea de a doua bucata de banda trebuie asezata peste epicondilul lateral, in asa fel incat sa acopere bine zona respectiva. Pentru majoritatea sportivilor, banda va fi aplicata pe interiorul articulatiei cotului, dar si pe exteriorul acesteia. Aceasta bucata de banda se aseaza deasupra primei deja aplicate, in pozitie opusa. Se intinde foarte bine si se aplica exact pe mijlocul cotului. Capetele benzii trebuie sa fie lipite de piele si nu de cealalata banda. Si in acest caz, banda trebuie frecata pentru a fi siguri ca se lipeste bine.

Sfaturi pentru lipirea corecta a benzii kinesiologice

Exista anumite sfaturi care au fost oferite de catre terapeutii ce lucreaza cu sportivii de performanta si care doresc sa utilizeze banda kinesiologica. Astfel, un prim pas ar fi acela de a observa modul in care se misca articulatia cotului si creeaza tensiune cu banda aplicata pe ea. Este important sa nu simti ca banda iti limiteaza miscarile. In caz contrar, inseamna ca aceasta a fost prea intinsa in momentul in care a fost aplicata. De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca banda kinesiologica nu vindeca durerea articulara, ci doar o estompeaza si ca ar trebui sa se ia si alte masuri care sa ajute articulatia sa se vindece total.

In cazul in care zona cotului este acoperita cu prea mult par, acesta ar trebui eliminat, pentru ca banda sa se lipeasca corect de piele si sa ramana mai mult timp aplicata. De asemenea, intotdeauna trebuie frecata dupa aplicare, pentru incalzirea adezivului si pentru activarea sa. Un ultim sfat este cel legat de taierea rotunda a marginilor pentru a preveni lipirea benzii de haine sau pantofi.

Ca o concluzie la cele prezentate, se poate spune ca banda kinesiologica poate fi un real ajutor pentru cei care sufera de „cotul tenismenului”. Suprasolicitarea muschilor antebratului, dar si a cotului pot determina corpul sa nu se miste intr-o maniera corespunzatoare si care poate sa aiba efecte negative asupra performantei sportivilor. Banda kinesiologica, daca este utilizata corect, poate ajuta la reducerea durerilor, a inflamatiilor, dar si a umflaturilor care pot sa apara in zona cotului.

Lasă un răspuns