Banda kinesiologica pentru bebelusi nascuti prematur

banda-kinesiologica-la-prematuri

Asa cum stim, hranirea nou-nascutilor se bazeaza pe supt si pe inghitire. Atunci cand sunt evaluati acesti copii, trebuie luata in considerare frecventa aspiratiei si a inghitirii. Copiii care sunt nascuti prematur intampina dificultati in ceea ce priveste aceste aptitudini, deoarece ei nu sunt dezvoltati suficient la nivel cognitiv, nu asa cum sunt copiii care s-au nascut la termen.

Cine a inventat banda kinesiologica?

Aceasta banda a fost creeata de doctorul Kenzo Kase pentru protejarea articulatiilor si a muschilor, mai ales in timpul antrenamentelor. Sportivii sunt cei mai predispusi la accidentari cum ar fi, luxatii, entorse sau intinderi. In ceea ce ii priveste pe copii, s-au facut anumite studii  cu privire la eficienta benzii in paralizia cerebrala si in intarzierea dezvoltarii. In ceea ce urmeaza, vom prezenta un studiu de caz al unui copil care prezenta dificultati de inghitire si la nivelul inchiderii si deschiderii maxilarului.

Introducere…

Asa cum am amintit ceva mai sus, bebelusii, mai ales cei nascuti prematur, pot prezenta o serie de probleme la nivelul capacitatii de inghitire, la supt sau la hranire. In timpul perioadei neonatale, un copil nascut prematur nu este dezvoltat asa cum trebuie din punct de vedere neurocomportamental: nu la fel ca un copil care s-a nascut la timp.

prematuri

Aplicare banda kinesiologica la bebelusi

Unul dintre copiii care s-a nascut prematur si care suferea de edem cerebral la nastere, sa ii spunem A., a intampinat dificultati de inghitire pana la 40 de saptamani. In cazul sau, acest reflex de inghitire era un proces intarziat. De asemenea, s-au constatat si dificultati in ceea ce priveste capacitatea de inchidere a buzelor si de miscare a maxilarelor. Primea hrana numai prin intermediul unui tub gastric.

Mai multi specialisti au fost consultati si ei au fost cei care au constatat aceste probleme. In acest sens, au hotarat sa utilizeze banda kinesiologica pentru a ajuta musculatura sa functioneze in parametrii optimi. S-a tinut cont de faptul ca pielea copilului este fragila si moale astfel, s-a folosit o forta de tragere de numai 15 %.

De asemenea, s-au folosit doua bucati de banda cu latimi de 3,3, respectiv 5 cm. Dupa ce pielea a fost curatata cu un tampon cu alcool si dupa ce s-a asteptat cateva momente pentru evaporarea acestuia (pentru a preveni deteriorarea adezivului de pe banda), s-a trecut la aplicarea benzii. Astfel, au fost aplicate deasupra, cat si dedesubtul guritei, fiind unite la capete.

Datorita fortei de tragere a benzii, chiar daca foarte mica in acest caz, inchiderea buzelor a fost, astfel, facilitata. Muschii de la acest nivel au fost ajutati sa functioneze corect.

De asemenea, pentru a ajuta maxilarul sa lucreze corect, pentru activarea functiei de mestecare, s-a trecut la ancorarea marginii inferioare a arcului zigomatic, cu banda kinesiologica. Banda a fost separata in trei parti de latimi egale care sa actioneze cu aceeaesi forta asupra muschilor faciali.

Dupa 10 minute de la aplicarea benzii, s-a constatat o imbunatatire la nivelul functiei de aspiratie, iar copilul a reusit sa inchida buzele mai bine decat a facut-o inainte. Pe timpul aplicarii benzii, nu s-a inregistrat niciun fel de reactii alergice, iar copilul nu a mai fost intubat. A urmat o perioada de supraveghere a acestuia si s-a constatat faptul ca inghitirea si hranirea se imbunatatisera semnificativ.

Metoda benzii kinesiologice, eficienta la copiii cu probleme

Desi este o tehnica specifica medicinii sportive si multe dintre studii s-au concentrat pe efectele sale in acest sens, au fost si multe cercetari asupra efectelor la copii. De exemplu, s-a realizat un studiu asupra a 30 de copii cu paralizie cerebrala si la care s-au aplicat aceste benzi kinesiologice. Dupa un anumit timp, s-au putut constata imbunatatiri in ceea ce priveste capacitatea de a sta in picioare, de a se ingriji singuri, dar si o crestere a puterii musculare de la nivelul tuturor segmentelor din corp.

nou-nascuti

O alta cercetare a avut loc asupra sugarilor care prezentau un dezechilibru congenital la nivelul flexorilor laterali ai gatului. Aplicarea benzii kinesiologice a avut un efect imediat, dificultatile de miscare a gatului disparand la cateva ore de la aplicarea acestor accesorii medicale.

Ca o concluzie la cele prezentate pana acum, se poate spune ca banda kinesiologica poate fi aplicata si in cazul bebelusilor care prezinta diverse dificultati, ajutandu-i in procesul de reabilitare. Nu exista foarte multe cercetari si studii facute in acest sens, dar ceea ce s-a facut pana in prezent poate fi o punte de lansare pentru alte studii asupra modurilor in care banda kinesiologica poate fi folosita pentru a-i ajuta pe copiii cu probleme.

Lasă un răspuns