De ce sa apelezi la kinetoterapie?

kinetoterapie-recuperare

Kinetoterapie – un termen care vine din limba greaca si inseamna „miscare”.

Dragostea omului pentru sport exista de milenii. Dintotdeauna omul a iubit miscarea, activitatea fizica, sa isi cunoasca si sa isi depaseasca limitelor personale. A obtine o forma fizica cat mai frumoasa a fost una dintre preocuparile cele mai importante ale fiintei umane, iubitoare de estetica si arta. Aceasta preocupare exista inca din antichitate.

De exemplu, in Grecia Antica oamenii practicau diverse exercitii fizice pentru a-si mentine tonusul muscular, dar si pentru a elimina anumite afectiuni. Obisnuiau sa alerge pe distante mari pentru a scapa de grasimea neplacuta. Printre sporturile practicate de greci se numarau aruncarea cu piatra, cu sulita sau cu discul, lupta corp la corp, dar si inotul. Aceste exercitii ar avea un impact pozitiv asupra respiratiei, a circulatiei sangelui, dar si a mintii, eliminand stresul sau insomniile.

kinetoterapia

Kinetoterapie, o scurta introducere

Reprezinta un ansamblu de metode care au ca scop recuperarea omului la nivel somatic si functional. Exista mai multe forme de kinetoterapie si anume: primara, secundara si tertiara.

  1. Cea primara are ca scop prevenirea afectiunilor prin practicarea anumitor exercitii fizice, plimbari in aer liber sau practicarea unor sporturi.
  2. Kinetoterapia secundara are rolul de a preveni ca anumite boli sa se complice, iar cea tertiara are ca scop prevenirea instalarii anumitor sechele care pot duce la dizabilitati de ordin psihologic sau fizic.

Care sunt obiectivele kinetoterapiei?

Principalele obiective ale kinetoterapiei sunt:

  • cresterea fortei si rezistentei musculare, dar si a mobilitatii;
  • corectarea posturii si imbunatarirea coordonarii muschi-creier;
  • cresterea rezistentei fizice, dar si a sensibilitatii.

Cine poate apela la kinetoteterapie?

Oricine are probleme la nivel muscular, la nivelul articulatiilor sau doreste sa isi corecteze postura corporala, poate apela la serviciile unui kinetoterapeut. Astfel, copiii care prezinta probleme de dezvoltare sau care stau prea multe ore pe scaun sau cu spatele „ghebos” pot merge la kinetoterapeut. Cu cat se intervine mai devreme, cu atat mai bine.

banda-kinesiologica-in-kinetoterapie

Si femeile care vor sa ramana insarcinate pot sa apeleze la kinetoterapie. De asemenea, in timpul sarcinii, sedintele de kineto pot facilita nasterea. Dupa ce aceasta are loc, femeia care a apelat la metodele specifice kinetoterapiei, isi va reveni mult mai repede.

Si sportivii pot sa urmeze sedinte impreuna cu un terapeut, pentru o revenire mai rapida, dar si pentru cresterea rezuistentei. In acest sens, se poate folosi si banda kinesiologica. Acesta este un dispozitiv medical care trateaza, da si previne afectiunile la nivelul muschilor si la nivelul articulatiilor. Aceste benzi se aplica direct pe piele, acolo unde este resimtita durerea.

Este recomandat sa se aplice cu cateva ore inainte de o activitate sportiva. Kinetoterapia poate fi aplicata si in cazul varstnicilor care au diverse boli neurologice cum ar fi, boala Parkinson sau hemiplagia, de exemplu; boli ale aparatului locomotor si chiar anumite psihopatii. Specialistii sustin faptul ca exista rezultate pozitive in ceea ce priveste aceste boli.

Persoanele care au proteze de sold si genunchi sau care au suferit atacuri vasculare cerebrale, s-au recuperat mult mai repede daca au apelat de sedinte de kinetoterapie. Recuperearea variaza de la persoana la persoana, in functie de cat este de motivat si de implicat in procesul recuperarii. Anumite exercitii pot parea mai dificile sau mai solicitante, dar sunt necesare daca se doreste recuperarea rapida. Kinetoterapeutul are rolul si de a motiva persoana sa mearga inainte si sa aiba rabdare.

Kinetoterapia in respiratie?

Exista multe boli la nivelul aparatului respirator, boli care afecteaza plamanii sau bronhiile. In cazul in care cineva sufera de anumite afectiuni la acest nivel, respiratia sa nu mai este corecta, fiind si ingreunata. Kinetoterapia intevine prin anumite exercitii pe care pacientul le poate face pentru a-si imbunatati respiratia si de a-si mari capacitatea pulmonara, adica de a determina patrunderea unei cantitati mult mai mari de aer in plamani. Exercitiile vor duce la intarirea muschilor care sunt implicati in procesul de respiratie. Astfel, acestea se vor axa pe zona abdominala, pe cea a toracelui, dar si pe cea a spatelui.

Obezitatea si kinetoterapia

Se stie faptul ca obezitatea reprezinta o problema a epocii in care traim si se incearca o rezolvare a acesteia, prin determinarea populatiei de a avea un stil de viata cat mai sanatos, care sa cuprinda o dieta echilibrata si un program regulat de sport.

Cum intervine kinetoterapia in cazul obezitatii?

Raspunsul este: printr-un program complex de exercitii de tip cardio. Acestea au rolul de a elimina depozitele de grasime si de apa care exista in exces, sub piele. Alte exercitii care pot fi realizate pentru eliminarea kg in exces sunt cele de tonifiere a musculaturii. Programul de exercitii care reabiliteaza corpul nu trebuie sa includa in mod obligatoriu activitati foarte intense, cum ar fi alergatul ci, sunt suficiente acele activitati mai putin solicitante, cum ar fi plimbatul sau mersul usor pe banda.

Nu trebuie uitat faptul ca persoanele supraponderale nu au o conditie fizica foarte buna si ar intampina dificultati in realizarea exercitiilor prea solicitante. Trebuie evitata, de asemenea, uzarea articulatiilor care deja sunt suprasolicitate de excesul de grasime.

Kinetoterapia in respiratie si in obezitate sunt doar doua domenii in care poate sa intervina aceasta stiinta a miscarii. Insa paleta sa este mult mai larga, acoperind si alte zone ale sanatatii, tratand diverse afectiuni, cum ar fi: hernia de disc, spondiloza cervicala, scolioza sau in diverse afectiuni pediatrice.

 

Lasă un răspuns