Ce ar trebui sa faci in urma unui atac cerebral?

atac-cerebral

A avea un atac cerebral nu este chiar usor. Viata se poate schimba semnificativ si este nevoie de multa recuperare si rabdare pentru a reveni la viata de dinainte. In cele ce urmeaza, iti vom oferi o serie de sfaturi care sa te ajute in cazul in care tu sau cineva drag din famile s-a confruntat cu asa ceva.

Ce fac in caz de atac cerebral?

Un prim pas pe care tu ai putea sa il faci este sa ai grija ca cel care a suferit atacul sa isi ia cum trebuie medicamentele. De asemenea, trebuie sa fii atent la toate efectele secundare pe care acest tratament ar putea sa le produca. Este necesar sa vezi daca interiorul domiciliului ar trebui schimbat in asa fel incat sa raspunda nevoilor bolnavului.

atac-cerebral-urmari

Vorbeste cu medicul ca sa vezi la ce ar trebui sa te astepti si ce anume ar trebui sa faci pentru a face locuinta mai accesibila pentru cel sau cea care a avut atacul.

Este nevoie sa se reduca riscul, in caz contrar, un alt atac ar putea sa aiba loc. Supravietuitorul unui atac cerebral poate face in orice moment altul, poate chiar mai grav decat primul. Trebuie sa ai grija ca acesta sa aiba o dieta cat mai sanatoasa, sa isi ia medicamentele care trebuie si cand trebuie si, de asemenea, sa faca cat mai multa miscare (cat recomanda medicul). Este importanta si vizita la acesta in mod regulat pentru preventie.

Recuperarea dupa atacul cerebral

Ceea ce trebuie sa stii este faptul ca exista foarte multi factori care pot influenta recuperarea si anume:

  • zona din creier care a fost afectata de atac;
  • cat din el a fost afectat;
  • cat este de motivat bolnavul sa isi recapete independenta si viata asa cum era inainte de a avea atacul cerebral.

De asemenea, este importanta si sustinerea din partea celorlalti, atat familie, cat si grup de prieteni, vecini si personal medical. Se va pune accent atat pe cantitatea, cat si pe calitatea recuperarii.

Recuperarea se poate obtine fie mai repede, fie intr-o perioada mai mare de timp. De obicei, in primele trei sau patru luni de la producerea atacului cerebral, se inregistreaza cea mai rapida recuperare. Insa, in anumite cazuri, acest proces se poate extinde pe perioada mai multor luni de zile, chiar si ani, in functie de gravitatea atacului suferit.

Urmari ale atacului cerebral

Un aspect important de care trebuie tinut cont sunt caderile. Ele nu trebuie sub nicio forma ignorate chiar daca este ceva normal dupa ce a avut loc un atac cerebral. Daca o cadere este serioasa si persoana are dureri mari, se invineteste sau sangereaza, ea va trebui dusa la urgente imediat. Daca membrul familiei tale are mai mult de doua caderi minore in decursul a sase saptamani, trebuie de mers cat mai repede la medic si anuntat de aceste episoade.

In urma unui atac cerebral, a masura progresul care are loc este esential. De cat de multa reabilitare are parte cel drag depinde, in parte, de cat de bine raspunde la acest proces. Supravietuitorii unui atac cerebral ar trebui sa isi recapete functiile cate putin in fiecare saptamana. Cand spunem functii, ne referim la cele de mobilitate si comunicare si acestea ar trebui, cate putin, imbunatatite in fiecare zi.

In ceea ce priveste mobilitatea, functiile de la acest nivel pot fi mai repede recuperate cu ajutorul benzii kinesiologice, deoarece aceasta poate ajuta persoana sa isi imbunatateasca semnificativ mersul. De asemenea, specialistii sunt de parere ca aceasta banda, atunci cand este aplicata pe pielea bolnavului creeaza o anumita senzatie care il determina pe acesta sa constientizeze daca isi misca sau nu membrul-problema. Modul in care se aplica va fi precizat de terapeutii pregatiti in acest sens.

Urmarirea indeaproape a recuperarii

O schimbare la nivelul abilitatilor poate insemna o modificare in ceea ce priveste tratamentul sau serviciile de care persoana beneficiaza. Orice modificare, pozitiva sau negativa, care este observata, atat la nivelul abilitatilor de comunicare, cat si la nivelul celor motorii, va implica o schimbare in ceea ce priveste schema de tratament.

Se va observa si gradul de independenta al celui care a suferit atacul cerebral si, daca este necesar si numai la recomandarea medicului, se vor adapta/modifica terapiile.

atac-cerebral-banda-kinesiologica

Un aspect important care ar trebui urmarit la cel care a suferit atacul cerebral este modul in care isi controleaza emotiile. In cazul in care observi ca intampina dificultati cand e vorba de controlul propriilor sentimente, cel mai bine este sa vorbesti cu medicul pentru gasirea celor mai bune solutii. Depresia este ceva normal dupa un episod de atac cerebral. Ea poate afecta puternic pe cel iubit si poate incetini intreg procesul de recuperare si reabilitare. De aceea, in cazul in care observi ca se intampla asa ceva, vorbeste cu un specialist pentru a interveni cat mai repede si cat mai eficient.

Poti ajuta membrul familiei care a suferit de atac cerebral prin contactarea celor care au avut experiente similare si care s-au recuperat. Impartasirea experientei, a ceea ce a simtit persoana respectiva, dar si cum a procedat pentru a se recupera, sunt aspecte importante si care pot ajuta bolnavul sa inteleaga mai bine cu ce are de-a face. Se pot creea, in acest mod, grupuri de suport ce vor putea fi accesate la nevoie.

Tu poti ajuta persoana bolnava doar in cazul in care ai resursele necesare pentru a face asta. In cazul in care te simti epuizat, suprasolicitat sau nu mai stii cum sa procedezi sau chiar vezi ca iti cam pierzi rabdarea, atunci sa stii ca este momentul sa apelezi la un prieten sau la alt membru al familiei care sa te ajute. Poti apela si la un vecin cu care te intelegi mai bine, dar si situatia prin care treci. Si pentru tine este important somnul odihnitor, dieta corecta si atitudinea pozitiva (nu doar pentru cel care a suferit atacul).

Deci, sa ai grija de tine pentru a putea fi de ajutor, asa cum trebuie, celui drag tie!

Lasă un răspuns