Dureri de genunchi – cauze si remedii

dureri-de-genunchi

Genunchiul, asa cum se stie , reprezinta o zona a corpului dintre cele mai complexe din corpul uman. La drept vorbind, este cea mai solicitata articulatie . Astfel, fiecare kg in plus adauga 3 kg de presiune pe articulatia genunchiului, fapt de la care pot aparea dureri de genunchi, dar si a anumitor afectiuni.

 Care sunt cauzele aparitiei acestor dureri de genunchi

Durerea la nivelul genunchiului poate avea si alte cauze, inafara acumularii de kg in plus. Astfel, osteoartrita reprezinta unul dintre motivele aparitiei durerii in aceasta zona. Aceasta boala se caracterizeaza prin afectarea cartilajului care inveleste si protejeaza articulatiile. Cartilajul se macina, astfel zona ,,tampon,, dintre oase dispare si acestea intra in contact direct unele cu altele. In consecinta, oasele si tesuturile se lezeaza, de unde si durerile puternice care se instaleaza.

Osteoartrita este o boala degenerativa in care cartilajul se distruge in timp, fiind cea mai cunoscuta forma de artrita. Cauzele acestei afectiuni sunt, in principal, greutatea in exces, asa cum s-a mentionat si mai sus, utilizarea in exces a articulatiilor, varsta, anumiti factori genetici sau endocrini.

O alta cauza a durerii este poliartrita reumatoida. Aceasta este o boala care afecteaza articulatiile mainilor si picioarelor, fiind o afectiune inflamatorie. Poliartrita reumatoida este considerata o boala autiomuna, deoarece sistemul imunitar este cel care ataca tesutul articular. Oasele, ligamentele si cartilajele sufera eroziuni iar in timp, la nivelul articulatiilor apar deformari, fibroza si binecunoscuta instabilitate. Modul si viteza in care au loc aceste distrugeri variaza de la o persoana la alta, in functie de anumiti factori genetici.

cauze-dureri-de-genunchi

Leziunile, entorsele si accidentarile

Toate acestea reprezinta alte cauze care pot duce la aparitia durerii la nivelul genunchiului. Este cunoscut faptul ca, in timpul anumitor antrenamente sau activitati sportive, genunchiul este extrem de solicitat, fapt care poate conduce la ligamente intinse sau rupte, rupturi de menisc sau uzura la nivelul cartilajului.

De obicei, in urma desfasurarii unor asemenea activitati, are de suferit doar un singur genunchi, durerile la ambii fiind o caractersitica specifica altor afectiuni, precum cele mantionate anterior. In cazul in care ati realizat anumite exercitii si ati suferit  o entorsa sau v-ati accidentat in alt mod, este important sa va luati anumite masuri pentru protejarea zonei afectate, cum ar fi ,de exemplu, utilizarea de benzi kinesiologice.

O alta cauza pentru aparitia durerii in zona genunchiului ar fi guta si pseudoguta, care sunt doua tipuri de artrita. Aceasta afectiune (guta) apare in urma acumularii de acid uric in organism. Cand nivelul acestuia este crescut in organism, se formeaza anumite cristale de calciu in articulatii, cristale care provoaca durere si inflamatie. Guta afecteaza nu numai genunchiul, ci si degetul mare. Privind pseudoguta, aceasta se aseamana foarte mult cu guta, cristalele acumulandu-se in jurul articulatiilor

banda-kinesiologica-pentru-genunchi

Remedii pentru durerile de genunchi

Benzile mentionate anterior au rolul de a preveni si trata asemenea ,,incoveniente,, in urma antrenamentelor dumneavoastra. Sunt puternice, elastice si usoare, fiind foarte eficiente in ameliorarea durerilor. Ele au rolul de a mentine stabilitatea si sunt eficiente  in accelerarea vindecarii articulatiilor afectate, dar si a muschilor. Aceste benzi sunt special create si nu va vor limita libertatea de miscare, simtindu-va confortabil purtandu-le.

O alta masura pe care o puteti lua atunci cand va confruntati cu o durere la nivelul genunchiului este aceea de a sta in repaos cateva zile, pentru a nu mai solicita zona respectiva. Se mai pot folosi comprese reci pe care sa le asezati pe zona dureroasa sau puteti sa va odihniti piciorul asezandu-l pe o perna. Trebuie retinut un aspect important aici si anume, faptul ca gheata nu este suficienta pentru refacerea ligamentelor, aceasta procedura fiind utila in cazul entorselor.

Cand trebuie sa mergeti la medic?

Vizita la un medic specialist este necesara in anumite situatii si anume , atunci cand constatati ca aveti dureri puternice cand exercitati presiune pe genunchi, cand nu aveti stabilitate in acesta, alunecand sau blocandu-se atunci cand doriti sa il miscati, sau cand simtiti furnicaturi sau amorteala in zona gambei de sub genunchiul afectat. De asemenea, vizita la medic este necesara si in cazul in care durerea este severa si persista dupa 3 zile de tratament la domiciliu.

Lasă un răspuns